Készíts babát!

Első lecke

Tudjátok, évek óta folyamatosan harcban állok Zoknimanóval. Aki még nem tudná, Zoknimanó szabad szemmel nem látható, de hol a zokni orrát, hol a sarkát rágja szét, - hogy ki-kikandikáljon belőle ujjacska, sarkacska, - vagy a zokni-pár egyik tagját tünteti el. Hányszor volt már úgy, hogy a tündérfürdőszobában a tündérmosógép ajtaját kitárva, bentről hangos szipogást hallottam! Ez volt a párját vesztett zokni elkeseredett hangja. Bizonyára már ti is tapasztaltátok, nemcsak én, itt a Tündérházban, hogy anyu, vagy apu hiába kereste kedvenc zoknija párját, vagy sóhajtott fel egy váratlanul támadt lyuk láttán. Tudjátok, régen Tündér-keresztmama ilyen esetben tűt, cérnát, stoppolófát vett elő, és mesélés közben bestoppolta a lyukacskát. (A stoppolófa olyan, mint egy gomba, csak fából, amelyet bedugtak a zokniba, és arra feszítették fel a zokni stoppolásra váró részét.) Ma már nem divat a zoknit ily módon további szolgálatra bírni, de reméljük, hogy a párját vesztett, kilyukadt zokni nem a szemétben végzi. Szükség is lesz rá, mert "babzsák"-Lonka teste zokniból készül.

Ilyen lesz majd:
(Kattints a képekre, hogy nagyban is megnézhesd őket.)

[On-line Lonka I. 103]

Az elkészítéséhez a következő anyagokat és eszközöket kérd el édesanyádtól, édesapádtól, nagyszüleidtől, vagy attól a felnőttől, aki segíteni tud ebben az érdekes játékban:

Alapanyagok:

 1. Egy darab - lehetőség szerint fehér - zokni (de lehet drapp, sárga, rózsaszín, fontos, hogy egyszínű legyen). Ebből lesz Lonka teste.
 2. Egy darab bármilyen színű - csíkos, kockás, mintás, virágos, - "magányos" zokni. Ebből lesz Lonka harisnyás lába.
 3. Tömőanyag, amely lehet rizs, bab, tarhonya, kusz-kusz, műanyag granulátum, búza, rozs, árpa, nagy szemű só. (Tedd bele egy pohárba, bögrébe!)
 4. Üres cérnaorsó vagy egy széttört ceruza, vékony műanyag cső, amely körülbelül 4 cm hosszú, és 1 cm vastag.
 5. Gyorsan kötő ragasztó; technokol rapid, palmatex, uhu. (Nem pillanatragasztó!)
 6. [On-line Lonka I. 002]Fekete alkoholos filctoll
 7. Púder
 8. Fehér cérna, tű
 9. Sárga vagy bármilyen színű fonal
 10. Egy kis marék vatta
 11. Olló
 12. Kiürült tartós tejes doboz vagy dobozos tejszín doboza, kinyitva, alaposan lemosva
 13. Egy darab fogpiszkáló
 14. Elfogyasztott csokoládé, bonbon ezüst vagy aranypapírja
 15. Piros filctoll vagy anyu, nagyi rúzsmaradéka
 16. Tölcsér
 17. Egy darab 20cmX20cm-es rózsaszín anyag Lonka szoknyájának (persze lehet más színű is), és egy darab 15 cmX10 cm-es rózsaszín (vagy más színű) anyag, ebből lesz Lonka blúza.

Kezdjünk is hozzá!

[On-line Lonka I. 003]Első lépésben vágd el a zoknit a fényképen látható helyen!
A levágott darabkát tedd félre, abból lesz Lonka keze.

Második lépésben kérj egy tölcsért, vagy készíts papírból. (Ha nem tölcsér segítségével töltöd bele a zoknidba a töltőanyagot, akkor előfordulhat, hogy még két-három hét múlva is a lakás minden pontján rizst, babot, vagy egyebeket fogtok találni!) Tehát tölcséren keresztül töltsd meg keményre a zokni kb. egynegyedét.[On-line Lonka I. 007]
Amikor már öntöttél bele egy kicsit, már megáll, nem kell görcsösen fogni. Ha túl sokat töltenél bele, akkor öntsél vissza a tartóedénybe. Azért célszerű a töltőanyagot valamilyen edénykében tartani, mert így megakadályozható, hogy egy váratlan mozdulatnál, vagy a visszaöntéskor az egész kiboruljon.
Ahogy a tölcsérrel beletöltötted a töltőanyagot, azon nyomban egy cérnával jó erősen kösd meg. Így alakul ki a feje, a nyaka, és a maradék lesz a teste. Ez a Lonka bármilyen terepen képes leülni, kezedbe simulni, megállni, sőt, ha az elkötéseket varrással is megerősíted, még repülésre is képes lesz! Nos, készen van Lonka feje!

Harmadik lépésként a maradék zoknirészbe [On-line Lonka I. 017] töltsd bele a többi tömőanyagot, változatlanul a tölcsér segítségével. Fogd végig a tölcsért és a zokni száját, nehogy az egész szanaszét guruljon!
Ha megtöltötted (persze nem csurig), fogj egy tűt és cérnát, vagy kérj segítséget felnőttektől, és jól záródó öltésekkel - pelenka, hímző - varrd össze a zokni száját.
Amikor betöltötted a tömőanyagot, akkor vedd a kezedbe az alapanyagok közt a 4. pontban található dolgot (cérnaorsó, ceruza vagy cső) és fogd össze ezzel együtt a zoknit. Jó erősen kösd meg cérna rátekerésével, esetleg átvarrásával. Így Lonkának egyenes lesz a háta. ugye te is egyenesen ülsz az iskolapadban, ha már isis vagy?!

Negyedik lépésben kérj anyutól, nagyitól használaton kívüli púdert, rúzst és színezd be Lonka fejét, arcát, púderszivacs, vagy pamacs segítségével.

Ötödik lépésként kemény kartonra,[On-line Lonka I. 040]vagy egy CD-tokra tekerd rá a hajnak szánt fonalat.
Amikor már jó sokat tekertél, és úgy gondolod, hogy elég lesz, akkor vágd el egy helyen és egy ugyanolyan fonallal, cérnával középen jó erősen kösd meg.
(Nem kell ragaszkodni ahhoz, hogy Lonkád szőke legyen! Bármilyen színű fonal megfelel, amelyet anyuék a ládafiából előszedtek. Ha bontásra váró pulóver fonalát kapnád, akkor[On-line Lonka I. 041] szép hullámos haja lesz Lonkádnak. De Lonka, mivel tündér, lehet kék, rózsaszín, akár még zöld hajú is! Rád van bízva. Ha mégsem lenne otthon semmilyen fonal, akkor cérna, horgolócérna, hímzőfonal is megteszi (csak ezekből lényegesen többet kell feltekerni, hogy Lonkának szép sűrű haja legyen!) Ha egyik sincs otthon, akkor készíthetsz hajat egy másik egyszínű, párjátvesztett zokniból, úgy, hogy az orrát vágod le, és nagyon sűrűn bevagdalod, elöl helyet hagyva az arcának.)

Hatodik lépés[On-line Lonka I. 022]ként rakjuk fel Lonka haját ragasztóval, vagy varrjuk föl a középső cérnával, amellyel elkötötted a szétvágás után.

Hetedik lépésként készíts neki koronát csokipapírból, vagy tejesdobozból levágott csíkból.[On-line Lonka I. 038]
(A tartós tejes doboz belseje ezüstszínű. Ha a kiürülése után kimossátok, szétnyitjátok, akkor jó alapanyagot kaptok a koronához és Lonka szárnyához egyaránt.) Tehát vágjatok le egy csíkot, és göngyöljétek össze, vagy tekerjétek az ujjatokra a bonbonos papírt, és utána ragasztóval fogjátok össze. Ollóval vágjatok ki belőle három háromszöget.

Nyolcadik lépésként a tejesdobozt hajtogassátok, hogy csak az ezüst része látsszon.[On-line Lonka I. 027]
Ragasztóval ragasszátok össze és teregetőcsipesszel [On-line Lonka I. 030] fogjátok össze, hogy jól megragadjon. Aztán formáljatok belőle szárnyat és tegyétek félre. Amíg a ragasztó köt, addig lépjünk tovább. (Majd akkor ragasszátok Lonka hátára, amikor már a blúza rajta van.)Folytatás

 
   
Web design by Color Plus Kft - Copyright © 2006 Prospero. Minden jog fenntartva.
Csomagküldő kereskedelmi tevékenység nyilvántartási száma: C/003 272
A Prospero a Prospero Könyvei Budapest Kft. EU Közösségi Védjegye (OHIM No. 003781564)