Készíts babát!

Második lecke

Hasznos tanácsok:
Ha saját, kisebb, párjavesztett zoknit kaptál anyutól, aputól, vagy nagyszüleidtől, akkor kisebb testű Lonkát tudsz készíteni, akkorát, amekkora épp egy kulcstartó mérete, vagy hátizsákra akasztható kedves kabalafigura. De ebben az esetben minden méretet le kell kicsinyítened az általunk ajánlotthoz képest.
Ahhoz, hogy meg tudd varrni Lonka karját, kezét, harisnyás lábát, ruháját, tudnod kell tűbe fűzni, megcsomózni a cérna végét, hogy ki ne szaladjon neked varrás közben a cérna. A legkönnyebb varrásfajták rajzos fényképét, és a csomózás technikáját megnézheted.

(Kattints a képekre, hogy nagyban is megnézhesd őket.)

[On-line Lonka I. 45] [On-line Lonka I. 44]

Kilencedik lépésként itt az ideje, hogy[On-line Lonka I. 046] kialakítsuk Lonka arcocskáját. Vedd elő a fekete filctollat. Ha kéznél van Lonkás könyved, nézd meg, ha nincs ott nálad, akkor egyszerűen csak hunyd be a szemed és képzeld magad elé mosolygós arcocskáját.
Lonkának két pici pont a szeme, amelyek nincsenek túl közel. Pici félkör az orra, amely felfelé kerekedik, mint egy kis kapu. Az orra körül szeplőcskék vannak, amelyek nem csak a nyári strandoláskor jönnek elő, hanem állandóan vidámmá teszik az amúgy is mindig mosolygós arcocskáját. A szája pedig még jobban görbülő, az orrocskájával ellenkező irányban kerekedő félkörív, amely a vidámságot, kedvességet, szeretetet és barátságot közvetíti felétek.

Figyeld csak meg! A mosoly mosolygást szül, és minden egyes mosolygós Lonka mosolyt csal majd mindenki arcára!

[On-line Lonka I. 49] [On-line Lonka I. 52]

Nézd csak! Már van Lonkádnak teste, haja, nyaka, arca. Mi hiányzik? Előtted van a könyv? Vagy lelki szemeid, lehunyt pilláid alatt megjelenik a kis tündérlány? 
Mi hiányzik? Mi hiányzik?  Hát nincs Lonkának karja, keze, harisnyás lába, és nincs ruhácskája! Itt az idő, hogy ezeket is elkészítsük!
Csak szépen sorban! Ha most itt lennél, lennétek, és megkérdeznélek Benneteket, biztos gondolkozás nélkül válaszolnátok.
Milyen Lonka harisnyája?
A kórus azt felelné: csíkos!
Na, de milyen csíkos?
Na ekkor megbomlana az összhang. Egyenként mind mást kiabálnátok: rózsaszín, zöld, kék, lila, sárga. Hát igen, általában rózsaszín, de Lonka ugye, ugyanolyan szívesen hord bármilyen csíkos, vagy másmilyen harisnyát.
És milyen a ruhája?
Milyen a kedvenc színe?
A kórus azt felelné: rózsaszín!
De a ruhája akkor milyen legyen? Ekkor megint számtalan válasz születne: rózsaszín, zöld, kék, lila, sárga.
Hát kezdjük a kezénél!

[On-line Lonka I. 056] [On-line Lonka I. 054]Tizedik lépésben a zokni korábban levágott és félretett szélét vágd kétfelé, aztán vágd ívesre, ahogy a fényképen látod.


Varrd körbe sűrű öltésekkel, úgy, hogy a kerek részénél kezdd, [On-line Lonka I. 060] és amikor a végére értél, akkor ne vágd le a cérnát. [On-line Lonka I. 062] [On-line Lonka I. 061] A kis zsákocskát fordítsd ki, és tömd ki vattával, de ne túl keményre. A kezét úgy alakítod ki, hogy a felső részen kicsit összehúzod
[On-line Lonka I. 064][On-line Lonka I. 065] egy másik tűvel és cérnával, majd a cérnát varrd el, vágd le. Varrd fel [On-line Lonka I. 066] a meghagyott cérnával a testéhez a két kezét. Így van már Lonkának két keze.
Jól odavarrtad? A varrást mindig jól dolgozd el, le ne szakadjon! Vigyázz a cérna elvágásakor, bele ne vágj Lonkádba, mert akkor kilukad és kihullik belőle a töltőanyag, és kezdheted elölről az egészet, vagy foltozhatod be a "sebet".

Tizenegyedik lépésként készítsd el a harisnyás lábát! [On-line Lonka I. 067] Már beszéltünk róla, hogy Lonkának a csíkos harisnya az egyik kedvenc viselete. [On-line Lonka I. 068] Ha láttok otthon lyukas, párját sirató csíkos zoknit, kérjétek el, ha nem találtok, akkor bármilyen megfelel, még az egyszínű is jó, erre te magad vastag filctollal festhetsz csíkokat, pöttyöket, virágmintát, bármit. Vágd le a zokni orr-részét!
[On-line Lonka I. 071][On-line Lonka I. 076] Vágd ezt a darabot közepén kétfelé! Fordítsd ki! Formázd meg, vágd ugyanolyanra mindkét végét! Varrd meg, ugyanúgy, ahogy a kezét. A cérnát a végén ne vágd le, fordítsd vissza, varrd a teste alsó részéhez!

[On-line Lonka I. 077]

Nos elkészült Lonka! Még ruha kell neki, és máris nagyokat játszhattok együtt!

Tizenkettedik lépésben[On-line Lonka I. 081] elkészítjük Lonka ruháját. Kell hozzá két darab anyag; mindegy, hogy milyen színű. Az a darab anyag, amelyikből Lonka blúza készül, egyik oldalon akkora, mint a két araszod, másikon egy arasznyi.[On-line Lonka I. 083] A hosszabb oldalánál hajtsd félbe és a hajtott rész közepén vágj bele egy akkora rést, hogy Lonka feje beleférjen.
Add fel rá.
A másik darab anyag, a szoknyájához kell, ez minden oldalán ugyanakkora: egy-egy arasz. [On-line Lonka I. 091] [On-line Lonka I. 090] Hajtsd sarkosan négyfelé, vágd le a sarkait, hogy egy kört formáljon a kibontás után. Ezután a csúcsát is vágd le, ha lehet kör alakúra.[On-line Lonka I. 124] Ha ez is készen van, tűvel, cérnával a kisebbik kör mentén nagy öltésekkel húzd össze az anyagot. Ne zavarjon meg, hogy most egy másik Lonka-szoknya képét látod!
Ha ilyent még nem csináltál, akkor a következőképp járj el:[On-line Lonka I. 045] Fűzz be a tűbe! A két cérna végét csomózd meg. Szúrd bele az anyagba és húzd át rajta a cérnát, majd ugyanazon az oldalon szúrod vissza a tűt, ahol az előbb kihúztad. Így átkerültél arra az oldalra, ahol elkezdted a varrást. Most megint szúrd bele a tűt és húzd át a cérnát a másik oldalra. Lásd az a jelű varrást!
Ezzel a varrással a keletkezett nyílás mentén haladjál végig.[On-line Lonka I. 125] Amikor végére érsz, add fel Lonkára a szoknyát, húzd össze a cérnát annyira, amennyire Lonka dereka engedi és varrd el.
(Vigyázz, amikor meghúzod a cérnát, el ne szakadjon, mert akkor kezdheted újra az egészet.)  A szoknyát felsőrészéhez varrhatod, hogy játék közben le ne csússzon róla.

[On-line Lonka I. 098]

Már majdnem kész!

[On-line Lonka I. 103]Tizenharmadik lépésben készítsd el a varázspálcát!
Egy fogpiszkálóra tekerj rá arany, vagy ezüst fóliát, a végét ragasztózd meg, és szúrd bele Lonka bal kezébe.


[On-line Lonka I. 030]Tizennegyedik lépésben ragaszd a blúza hátoldalához a szárnyát!


Nézd csak, itt vannak Lonkáék! Egy rózsaszín hajú, egy kékhajú, és egy szőke hajú tündér!

[On-line Lonka I. 104]


Jó alkotást és azután jó játékot kívánunk!

 
   
Web design by Color Plus Kft - Copyright © 2006 Prospero. Minden jog fenntartva.
Csomagküldő kereskedelmi tevékenység nyilvántartási száma: C/003 272
A Prospero a Prospero Könyvei Budapest Kft. EU Közösségi Védjegye (OHIM No. 003781564)