Készíts babát!

Harmadik lecke

Egyszer Lonka útja épp Budapest fölött vezetett. Lepillantott, hogy gyönyörködjön a városban, de megtorpant a levegőben. Szörnyülködve látta, milyen szemetesek, piszkosak az utcák, elhanyagoltak, hulladékkal borítottak a terek; az emberek  mindenhonnan mindent kihajigálnak: a csokipapírt eldobják ott, ahol épp vannak, a kiürült üdítős palackot maguk mögé hajítják...
Lonka nagyon szomorú lett. Ahogy visszaért a Tündértanodába elmesélte rossz tapasztalatait nekem.
Összeültünk, beszélgettünk és azt találtuk ki, hogy Lonka nyári tanodájának második babáját olyan alapanyagok segítségével fogjuk elkészíteni, amelyek egyébként a szemétben, vagy rosszabb esetben az utcán eldobva végeznék.
Ez a Lonka olyan lesz, amelyet eldughatsz és elővarázsolhatsz; amellyel bábozhatsz, és amellyel jól elszórakoztathatod magad és a környezeted is.

"Bujkálós" Lonka
(Kattints a képekre, hogy nagyban is megnézhesd őket.)

[On-line Lonka II. 69][On-line Lonka II. 70]

Szükséges anyagok és eszközök:
(a zárójelben felsorolt lehetőségek közül mindig elég egyet választanod)

 1. már nem használatos, üres, fél literes ásványvizes flakon, amelynek eltávolítottad a feliratát
 2. fehér festék (hobbi, akryl, tempera)
 3. széles ecset, ecsettál
 4. vastag spárga vagy fonal
 5. tetszőleges színű vékony fonal
 6. fehér cérna
 7. ragasztó (palmatex, technokol, palmakol, uhu, ragasztópisztoly - csak a pillanatragasztó nem jó)
 8. tetszőleges színű műanyag szigetelőszalag
 9. hurkapálcika
 10. két darab dugó (boros, pezsgős) vagy fagolyó, hungarocell golyó
 11. ásványvizes flakon kupakja
 12. három darab pici gyöngy a koronához[On-line Lonka II. 1]
 13. fogpiszkáló
 14. alumínium fólia vagy ezüst csokipapír
 15. erős olló
 16. szegett géz vagy csipkemaradék vagy kongré
 17. fekete színű alkoholos filctoll
 18. dugóhúzó vagy cigányfúró vagy hosszú pecsenyetű
 19. színes krepp harisnya
 20. párját vesztett zokni
 21. pirosításra alkalmas eszköz (rúzs, arcpirosító, piros toll, piros ceruza)

 

[On-line Lonka II. 9][On-line Lonka II. 27]Első lépés: A flakont fehér festékkel fesd le, hogy ne legyen átlátszó. Egyszerre mindig csak az egyik oldalán dolgozz, és hagyd megszáradni.Legalább kétszer kend át, hogy a festék jól befogja. Az egyik dugót (vagy golyót), amiből Lonkád feje lesz, szintén fesd le már most.

Második lépés: Ha megszáradt a festék a flakonodon, vágd le az alját!

[On-line Lonka II. 10]

(Változat az első-második lépésre: festés helyett vastag spárgával is dolgozhatsz.[On-line Lonka II. 13] Ha ezt a megoldást választod, először vágd le a flakon alsó részét, majd kend be a flakont ragasztóval. Ezután folyamatosan haladva tekerd rá a vastag spárgát, fonalat. Ahol a flakon ferde, ott le fog csúszni róla a spárga, ezért a szélesebb részről vissza kell lépni majd a keskenyebb részre. Meglátod, hogyan lesz igazán szép. Nem baj, ha egy kicsit több van ott, ahol vékonyabb a flakon, mert így legalább egyenletes lesz.

Harmadik lépés: Vedd elő a harisnyát! Vágd le a zárt végét, s ha nagyon hosszú, akkor vágd le annyit belőle, hogy ne legyen hosszabb, mint az araszod.
Húzd rá a flakonod levágott részére a harisnyád egyik végét! (Ha a vastag spárgás megoldást választottad, akkor ragasztózd be a találkozási pontokat, és tekerj még rá a spárgából, hogy ne látsszon.

[On-line Lonka II. 16][On-line Lonka II. 19][On-line Lonka II. 20]

Ha a festékes megoldást választottad, akkor a harisnyát műanyag szigetelőszalaggal rögzítsd a szalagot párszor körbetekerve.

[On-line Lonka II. 24]

Negyedik lépés: Mindkét dugóba (vagy golyóba) fúrj lyukat. Abba, amelyiket nem festettél le, dugd be máris a hurkapálcika egyik végét. Ez lesz a mozgató, forgató dugó.

[On-line Lonka II. 28][On-line Lonka II. 30]

Ötödik lépés: Dugd át a flakonon a hurkapálcika másik végét - a dugó a flakon szájánál legyen. Ha a hurkapálca vége kibukkan a flakon harisnyás végén, húzd rá a lefestett dugót. Ragasztóval megerősítheted.

Hatodik lépés: Fogd össze a harisnyát a hurkapálcika és a festett dugó találkozásánál, és jó erősen, cérnával tekerd körbe. Ez lesz Lonka nyaka. Ha körbetekerted, akkor kösd meg, alaposan többször is, hogy ne csússzon ki belőle. Most itt tartunk...

[On-line Lonka II. 34][On-line Lonka II. 42]

Hetedik lépés: Vastag spárga, vagy fonal segítségével készítsd el Lonka karjait! Három szálat vágj le, egyenként 40 centiméteresek legyenek. Csomózd össze a végüket és készíts fonatot! Kösd fel Lonkára a nyaka alatt. Jól húzd meg!

[On-line Lonka II. 47][On-line Lonka II. 48]

Folytatás

 
   
Web design by Color Plus Kft - Copyright © 2006 Prospero. Minden jog fenntartva.
Csomagküldő kereskedelmi tevékenység nyilvántartási száma: C/003 272
A Prospero a Prospero Könyvei Budapest Kft. EU Közösségi Védjegye (OHIM No. 003781564)