Készíts babát!

Ötödik lecke

Szervusztok kicsi tündérpalánták! Remélem, hogy nagy örömmel és lelkesedéssel ültetek le ma is a gép elé, hogy megnézzétek, Tündér-keresztmama milyen meglepetéssel szolgál számotokra.

Előfordult már veletek, hogy rágtátok a ceruzátok végét? Hmm. Azt ugye tudjátok, hogy sem a grafit, sem a ceruza apró fadarabkái nem valók ám a gyomorba! A ceruzád védelmében ezért Ceruzavég Lonkát készítünk.

Kezdjünk is neki!

Szükséges anyagok és eszközök:

  1. [On-line Lonka III. 85]színes süthető gyurma (fehér, sárga, rózsaszín, fekete, testszínű)
  2. egy pár vékony gumikesztyű
  3. félkupaknyi étolaj vagy babaolaj
  4. flitterek vagy kásagyöngy
  5. ceruza, melynek végén nincs radír
  6. műanyag kés
  7. csipesz
  8. fogpiszkáló
  9. műanyag vágódeszka, vagy csempe, vagy tálca
  10. egy fazék víz, amelyet egyszer csak felforralunk

Első lépésben készülj elő! Legyen egy olyan kényelmes helyed, ahol a vágódeszkád elfér. Húzd fel a gumikesztyűt. Erre azért van szükség, hogy ne ragadjon a kezedhez munka közben a gyurma, mert akkor teljesen formázhatatlanná válik. További segítség az olaj, amellyel vékonyan be kell kenned a felületet, ahol dolgozol, hogy oda se ragadjon semmi. (Olajozáskor mindig figyelj arra, hogy egyszerre csak pár cseppnyi olaj kerüljön a munkaterületre, ne tocsogjon az olajtól. Ezt úgy érheted el legkönnyebben, hogy gumikesztyűs mutatóujjadat a kupakba mártod, amelyben az olajat készítetted, és így kened a vágólapra.)
[On-line Lonka III. 4]Minden munkafázis úgy kezdődik, hogy levágsz a megfelelő színű gyurmából egy vékonyka darabot, mintha szalámit szeletelnél. Nem szükséges éles késsel dolgoznod, nagyon megfelel erre a célra a gyorséttermekben kapható műanyag kés.Tehát levágsz az adott színből egy karéjjal, és azt elkezded gyúrogatni, majd a két tenyered közt golyót formázol belőle, aztán kis hurkává sodrod.Ezután lehet lapítani, alakítani kézzel, körömmel, késsel, ollóval, fadarabkával, vagy úgynevezett formázófával.

Második lépés: A testszínű vagy a fehér gyurmából vágj le egy darabot. Ez körülbelül 1 cm X 1cm-es legyen. Kezdd el gyúrogatni, majd formázz belőle [On-line Lonka III. 8]golyócskát!

Harmadik lépés: A golyó közepébe óvatosan, hogy a golyó ne formátlanodjon el, nyomd bele a ceruzád végét. Mielőtt ezt megteszed, a ceruzát is kend be kissé olajjal, hogy majd a formázás után le lehessen venni róla a gyurmát.

[On-line Lonka III. 12]
Negyedik lépés:
A ceruzáddal együtt sodorgatva nyújtsd meg a golyót úgy, hogy megmaradjon egy picike fej, de azért kialakítsd a tündér testét. Közben formázd meg a szoknya helyét is, ahogy a képen látod.

 

[On-line Lonka III. 16]Ötödik lépés: Vágj le egy újabb darabot ugyanabból a gyurmából, és az előzőekben leírtak szerint formázz belőle golyót, majd hurkát. Így készül el Lonka két lába. A hurka hossza legyen kb. három-négy ujjnyi, vastagsága legyen egyenletes.Most a felénél vágd ketté.(Ha nem sikerül, gyúrd össze újra, és kezdd elölről. Ezt egyébként bármikor megteheted, addig, amíg ki nem sütötted, vagy meg nem főzted, mert akkor már javíthatatlan. Most még változtathatsz rajta.)

Hatodik lépés: Most vágj a rózsaszín gyurmából egy szeletet, s a már ismert módon készíts belőle golyót, majd sodord vékonyra, s a hurkát vágd ketté. Ebből lesz Lonka cipője, és a harisnya csíkozása.
A cipőhöz a megsodort, kétfelé vágott testszínű darabkák, azaz a lábak végére illessz rá egy-egy pici darabot a rózsaszín gyurmából. Simítsd rá, hogy hegyes cipőcskét kapj. Aztán a maradék két vékony, rózsaszín "kígyót" tekerd sorjában a lábakra, és nyomkodd kicsit beléjük.

[On-line Lonka III. 26] [On-line Lonka III. 28]

[On-line Lonka III. 30]Hetedik lépés: A lábakat a test aljára dolgozd rá úgy, hogy belülről finoman összenyomkodod. Vigyázz, hogy ne vékonyítsd el egyik részét sem! (Még mindig a ceruzán van rajta a munkád, csak az utolsó lépéseknél veszed majd le róla!)

 

Nyolcadik lépés: Vágj egy újabb darabot a rózsaszín gyurmából. A megszokott módon formázd, majd lapítsd le kb. egy centiméter szélesre, öt-hat centiméter hosszúra. [On-line Lonka III. 34]Tekerd rá a test kifelé álló részére, ahová az előbb a lábakat ragasztottad. Dolgozd el, és máris kész a szoknyája! Flitterrel, csillagocskákkal, fehér vagy ezüst kásagyönggyel díszítheted. A széleit kicsit vékonyítsd el.

Kilencedik lépés: Lehet, hogy az előbb a szoknyarészből maradt egy kis darabod. Ha nem, vágj egy újabb pici szeletkét, gyúrd, lapítsd és tekerd fel Lonka felsőtestére, majd formázd szépre.

[On-line Lonka III. 39] [On-line Lonka III. 49]

Tizedik lépés: A karok is rózsaszínből készülnek - vágás, gyúrás, hengergetés. A hurka hossza kb. három ujjnyi legyen, szélessége pár milliméter. Két végére ragassz egy-egy pici darab testszínű gyurmát a kezének. Ha elkészültél vele, nyomkodd fel Lonka hátára, középre, hogy a két karja kétfelé álljon.

Folytatás

 

 
   
Web design by Color Plus Kft - Copyright © 2006 Prospero. Minden jog fenntartva.
Csomagküldő kereskedelmi tevékenység nyilvántartási száma: C/003 272
A Prospero a Prospero Könyvei Budapest Kft. EU Közösségi Védjegye (OHIM No. 003781564)