Készíts babát!

Hetedik lecke

[On-line Lonka IV. 81]Ismét itt van Tündér-keresztmama, hogy egy újdonságot tanítson Nektek! Ha ismeritek Lonka történeteit, tudjátok, hogy Lonka és barátnői is nagyon szeretik a szép ruhákat. Most elkészítjük együtt Öltöztethető Lonkát , akinek olyan ruhát készítesz, amilyet csak akarsz. Talán éppen olyat, amilyet te is szívesen hordanál. Nem kell hozzá sok minden, de a játék a végtelenségig folytatható. Lonka ruháit, hajviseletét csereberélheted, elkészítheted barátnőit is.

Kezdjük hát!

Szükséges anyagok és eszközök:

 1. színes A/4-es méretű kartonpapírok (ajánlott a 130 grammos vastagságú)
 2. egy darab erősebb A/4-es méretű karton a baba testéhez, vagy dekorgumi
 3. milton kapocs, vagy patent
 4. fekete színű alkoholos filc
 5. színes filctollak
 6. szalvétaragasztó
 7. vékony ecset, ecsettálka
 8. papírlyukasztó
 9. arany vagy ezüst fólia (alufólia, csokipapír)
 10. flitterek, pici csillagok, gyöngyök
 11. szalvéták, pici matricák
 12. körömvágó olló
 13. normál olló
 14. görbevonalzó (ha van)
 15. egyenes vonalzó
 16. ovális tárgy a fej ívének megrajzoláshoz (pl. testápoló flakonjának alja)
 17. fehér gumicérna
 18. testszínű dekorgumi (hobby-boltokban kapható, érdemes olyan csomagot választani, amelyben 10 különböző szín található, mert akkor a ruhát is készítheted ebből az anyagból, és a megerősítését gumicérnával fogod össze - így nem csúszik le a babáról)

[On-line Lonka IV. 55]

Első lépésben a testrészeket készítjük el. A vastagabb kartonra, (vagy dekorgumira) mindig ceruzával rajzold elő azt a testrészt, amit épp el szeretnél készíteni. Ha így nem látod eléggé, akkor erősítsd meg a vonalakat fekete filctollal.

Lonka teste négy részből áll.

 1. A feje és nyaka. A fej és nyak együtt kb. nyolc centiméter hosszú, a fej hat centiméter széles, tojás alakú. A nyak kb. 1 cm hosszú és ugyanilyen széles. A fej megrajzolásához vedd elő az ovális formát, amit körberajzolhatsz (pl. egy megfelelő méretű testápolós flakont). A nyakát kiegészítheted a vállakkal, hogy erősebb legyen.

  [On-line Lonka IV. 9][On-line Lonka IV. 68]
 2. A teste. A test tizenöt centiméter hosszú. A derekánál a legkeskenyebb, ahol három centiméter. A csípője: öt centiméter, a mellkasa: négy centiméter széles.
  [On-line Lonka IV. 4]
 3. A karok. A karok tizenkét centiméter hosszúak, egy centiméter szélesek. Két egyformát rajzolj meg, és szabj ki. [on-line Lonka IV. 006]
 4. A lábak. A lábak tizenhat centiméter hosszúak és tizenkét milliméter szélesek. Ezekből is két egyformát készíts.

  [On-line Lonka IV. 6][On-line Lonka IV. 5]

 

[On-line Lonka IV. 17]Azt tanácsolom, hogy minden darabot készíts el újra. A másodpéldányokat tudod majd körberajzolni, mikor ruhákat tervezel.

A nyakat (vagy ha vállrésszel készítetted, akkor a vállakat), a karokat, a lábakat, a testen a karok, és lábak helyét ki kell lyukasztani. Persze nem mindegy, hol lesznek a lyukak - illeszd leendő helyükre a darabokat, s lyukasztás előtt rajzold elő ceruzával a lyukak helyét.

Második lépésben összeállítjuk a testet. Ismét illeszd helyükre az immár kilyukasztott darabokat, és kapcsold össze őket milton kapoccsal vagy patenttel. (Össze is varrhatod.) Figyelj arra, hogy a milton kapocs feje a vállánál elől, a lábánál hátul legyen!

[On-line Lonka IV. 16][On-line Lonka IV. 68]

Harmadik lépés: Rajzold meg Lonka arcát! Ahogy a képen látod, rajzolj szemet, orrot, szájat fekete filctollal. A szeplőkhöz használj barna színt, az arc pirosítására piros filcet, amit ujjaddal kenj szét Lonka pofiján kétoldalt.

[On-line Lonka IV. 27]

Negyedik lépés: Készíts hajat! Sárga, narancssárga kartonra rajzold körbe Lonka fejét. Ezután egy sablon (akár flakon) segítségével, vagy szabadkézzel rajzold meg a haját. Kunkorodjon felfelé, mert így igazán vidám.

[On-line Lonka IV. 21]
A haja tetejére, kb. egy centiméter szélességben, rajzolj még egy körívet. Ez arra szolgál majd, hogy kis fülecskéket tudj kialakítani végig az ív mentén, amelyek a hajat a fejen tartják. Óvatosan vagdosd be a füleket, nehogy a hajrészbe is beleszaladj! Hogy a fülecskéket könnyen be tudd hajtani, az olló hegyével karcold elő. A haj felső ívéhez képest egy centiméter széles ívet vágj ki a sárga részből, így lesz a hajrész a fej tetejére illeszthető.

[On-line Lonka IV. 22][On-line Lonka IV. 28]

Ötödik lépés: Készítsd el a koronát - a színt te választod. Tudod, Lonka többféle színű koronát visel, mindig a ruhájához megfelelőt. Most is ugyanúgy járj el, mint az előzőekben. Rajzold fel a koronát a mintád alapján. A mintát kemény kartonból készítsd el. A fülek a korona oldalára kerülnek.
A hajat és a koronát hátul megerősítheted egy rövid gumicérnával. (Így olyan lesz, mint amikor farsangkor felveszel magadra egy álarcot, amelyet vékony gumi rögzít.)

[On-line Lonka IV. 34][On-line Lonka IV. 99]

Folytatás

 

 
   
Web design by Color Plus Kft - Copyright © 2006 Prospero. Minden jog fenntartva.
Csomagküldő kereskedelmi tevékenység nyilvántartási száma: C/003 272
A Prospero a Prospero Könyvei Budapest Kft. EU Közösségi Védjegye (OHIM No. 003781564)